פרויקטים
כ
ב
שומרים על קרבה: בין חוזרים בתשובה לקרוביהם החילונים
אור יהודה הולאן, בוגר מחזור א
סביב תהליך החזרה בתשובה עולים לעתים קשיים בתקשורת בין האדם העובר את התהליך לבין בני משפחתו. אך כשם שהקשיים עלולים לגרום לריחוק, כך הם עשויים להביא לחיבור מועצם בין הצדדים. במסגרת הפרויקט פותחו מדריכים, סדנאות וכלים מעשיים, המלמדים איך להפוך את ההתמודדות סביב תהליך החזרה בתשובה להתמודדות מצמיחה, משמחת ומקרבת עבור שני הצדדים. בנוסף לכך, מתקיימות הרצאות במסגרות שונות, וכן מערך ייעוץ אישי לחוזרים בתשובה ולקרוביהם.
באתר הפרויקט ניתן למצוא מגוון חומרים בנושא, וכן להשתתף בפעילויות השונות המתקיימות במסגרתו.
כ
כ
סוגיא: דיון בדילמות עכשוויות
מאיר פרידמן, בוגר מחזור א (חבר בצוות ההקמה)
התלמוד הוא הסמל המעצב הייחודי ביותר של התרבות היהודית. אלא שמאז קיומו המקורי כתורה שבעל פה, מתחדשת ודינמית, הוא הפך למשהו שהוא מעולם לא היה אמור להיות - ספר עתיק וחתום. פרויקט סוגיא מבקש להחיות את השיח התלמודי, ולהנגיש את המתודולוגיה התלמודית על ידי יצירת פלטפורמה טכנולוגית לבית מדרש מודרני וחדשני. הפרויקט שואף להיעזר במדיה הטכנולוגית-תרבותית של האינטרנט כדרך לעורר מחדש דיון מעין תלמודי לכל שאלות החיים במסגרת בתי מדרש וירטואליים.
אתר האם של הפרויקט יתבסס על דיון של חכמי העולם היהודי בינם לבין עצמם, ויחדש שיח חסר בין מנהיגות רוחנית, חברתית ותרבותית בעם היהודי. במקביל, הפרויקט יאפשר לכל קהילה באשר היא בית מדרש וירטואלי משלה, בו תוכל לקיים את הדיון ה"תלמודי" שלה באופן עצמאי. כל בתי המדרש הללו יחוברו יחד במעין רשת של רשתות לדיון מרכז ומתמצת בין בתי המדרש השונים. במילים אחרות: בית המדרש המקוון ינסה לזווג את היתרון הדיאלוגי הדינמי והמשמר של המדיה החדשה עם המימד העריכתי, המסונן, האיכותי והמעמיק של הספר העתיק.
לפרטים ולהיכרות עם הפרויקט, בקרו באתר סוגיא.
גכ
ג
סדנאות תיאטרון בנושא זהות יהודית לתלמידי מכינות קדם צבאיות
תומר עינב, בוגר מחזור א
כ
כ
מחדשי קדם: לטוות את העם היהודי
יהודה (אודי) דבורקין, בוגר מחזור ב
העם היהודי הופך יותר ויותר מקוטב; המחלוקות בין הזרמים חרגו מהשיח הציבורי-הלכתי והפכו למחלוקות המנסות לבטל ולהעלים את היהודים שאינם 'כמונו'. מעבר למחלוקות היסודיות, יחס זה מגיע לרוב בשל חוסר היכרות עם המגזר האחר. פרויקט 'מחדשי קדם' מבקש לשבור את המחיצות שבין הציבור הדתי לאומי בישראל לציבור המשתייך לזרמים הליברלים בצפון אמריקה, באמצעות יצירת הזדמנויות בהן יוכלו הצדדים השונים להיפגש פנים אל פנים, להבין את נקודת המבט של האחר, ולהכיר בהיותו חלק מהעם היהודי. בלי להציע פתרונות חדשים למחלוקות שבין ההלכה לזרמים הליברליים, הפרויקט מבקש לחזק את הקשרים בין חלקי העם היהודי, כעם אחד, כמשפחה אחת.
במסגרת הפרויקט מתקיימים מפגשים סדירים בין מובילי דרך ומובילי קהילות, מחנכים ואנשי בשורה משני הצדדים. מטרת המפגשים היא לייצר סביבה המכירה בעצם קיומו של הזרם האחר, לאפשר היכרות עם הוויכוח העקרוני ועם המקומות המשותפים.
למידע נוסף וליצירת קשר, בקרו באתר הפרויקט.
כ
כ
ארגז כלים: בית מלאכה קהילתי טיפולי
שי שרהוייסקי, בוגר מחזור ב
'כל תורה שאין עמה מלאכה, סופה בטלה וגוררת עוון'
אנחנו ב'ארגז כלים' מאמינים שכאשר אדם בא במגע עם החומר הוא חייב להתבטל לחוקיות שלו, ובכך יוכל להתחבר לנקודות עמוקות יותר בנפשו, להסיר מעצמו מחשבות ובלבולים ולהתרפא מכל מיני חוליים שבנפשו.
'ארגז כלים' הוא בית מלאכה קהילתי טיפולי. החזון מאחורי הקמת 'ארגז כלים' הוא הרצון להעניק סביבה יצירתית, מכילה ומאפשרת לאלו שלא מצאו מענה לנפש היצירתית שבהם במקומות אחרים, וכן להעניק להם כלים מקצועיים בתחומים שונים כגון נגרות, מסגרות, קרמיקה, הדפסת תלת מימד, הדמיה תלת ממדית ממוחשבת ועוד, וכן יכולת לבצע וליצור בעבודה אישית וקבוצתית. בית המלאכה שלנו נותן גג למרחב יצירה בחברותא, ללימוד ומגע בחומר, ולגילוי תהליכי יצירה בעולם מלאכות הכפיים.
במקום יערכו קורסים לנוער מהיחידה לקידום נוער בגוש עציון, שבסופם יהיו הנערים כשירים ומסוגלים לעבוד בתעשייה. בנוסף לכך, נערוך גם סדנאות אומן לקהל הרחב עם אומנים מנוסים בתחומים מגוונים, מתוך מחשבה שניתן לחזק את החיבור הקהילתי על ידי עבודה עם הידיים.
ע
ע
יצרי ויוצרי: התמודדות עם היצר ועבודת ה'
יובל פרנקל, בוגר מחזור ב
תכנית 'יצרי ויוצרי' מבקשת ליצור חבורות של שיח מונחה, משתף וצנוע בנושא היצר. ללמוד, לשוחח ולעסוק ביחד בכיוונים שונים לעמידה והתמודדות מולו, ובעבודת ה' דרך המפגש עמו. במרכזה של התכנית עומדת האמונה כי בתוך המציאות המורכבת שמציג בפנינו היצר, בעיקר בגיל הרווקות, טמן הבורא נקודות של אור. אנו מאמינים כי ההתמודדות עם היצר, על הקשיים שהוא מציב, יכולה להעניק לאדם כוחות של יצירה ושל חיים, ולאפשר מפגש מחודש עם הקב"ה, הקורא אלינו דרך גופינו ודרך נפשנו: 'מבשרי אחזה אלו-ה'.
במסגרת הפרויקט נבנתה תכנית בת שמונה מפגשים המיועדת לישיבות הסדר ומכינות, והחלה הרצה שלה בכמה מוסדות.
ג
ג
קריאה ספרותית בסוגיות התלמוד
יהושע מרק, בוגר מחזור ב
במסגרת הפרויקט חוברה תכנית ללימוד מעמיק של הסוגייה התלמודית, על מאפייניה השונים, תוך שימוש במגוון כלים ספרותיים. התכנית נועדה ליצור היכרות ומפגש עם התלמוד מזווית אחרת: לימוד של מבחר סוגיות, בהן המבט הספרותי והדגש על העיסוק האגדי פותח מרחב של משמעות ועומק בנושאים מגוונים, ומאפשר מפגש אישי וצורת לימוד מיוחדת בלב סוגיות התלמוד.
במסגרת התכנית נלמדות שורה של סוגיות בנושאים כמו לימוד תורה ופרנסה, גורל ובחירה, מלאכים ובני אדם, אמונה ופחד ועוד, ונעשה שימוש בכלים ספרותיים שונים: עיצוב דמויות, מוטיבים משותפים, משחקי מילים, איחוד תוכן וצורה ועוד.
התכנית מוצעת כיחידה לבגרות לתלמידי כיתה י', במסגרת לימודי תורה שבע"פ, או כקורס של 10 מפגשים לתלמידי מכינות קדם צבאיות. התכנית משלבת לימוד משותף ומונחה עם מפגשי כתיבה יוצרת בעקבות הלימוד.
למידע ופרטים על התוכנית צרו קשר: 0508754587, yehomark@gmail.com
כ
כ
בשביל נפשי: סדנא להכנה נפשית לקראת הגיוס
ישי דייטשר, בוגר מחזור ב
הסביבה החינוכית-תורנית בה אנו חיים מכירה בפוטנציאל של עולם הנפש והטיפול, ויש בה פתיחות הולכת וגוברת להכרת תורת הנפש, הן מתוך התיאוריות הפסיכולוגיות הקלאסיות והן מתוך גוון יהודי-רוחני מסוים. נראה כי רבים מבני הישיבות הציוניות-דתיות מעוניינים להבין באופן בסיסי את התהליכים הנפשיים שלהם ושל זולתם, אך פעמים רבות הם חסרים את השפה וההקשר דרכם יוכלו להתייחס לתהליכים אלו. בנוסף לכך, תלמידי הישיבות עוברים שינוי מסגרת משמעותי במעבר החד מחיק הישיבה אל המסגרת הצבאית הנוקשה. מטרת הסדנא היא להכין את משתתפיה במישור הנפשי ולהעניק להם כלים לימודיים ומעשיים אשר יסייעו להם בהתמודדויות שונות במהלך שירותם הצבאי.
סדנת 'בשביל נפשי' תכלול 6 מפגשים, בהם ייפגשו המשתתפים עם עולם הנפש באמצעות היכרות תיאורטית עם יסודות הפסיכולוגיה, לצד התבוננות פנימית ומודעות נפשית תוך הקשבה ורפלקסיה. מלבד לימוד תיאורטי בסיסי, הסדנא תעניק כלים מעשיים להתמודדות עם לחץ, דיכאון וחרדה, וכן להענקת סיוע לאדם אחר הזקוק לעזרה בתחומים אלו במהלך השירות הצבאי. הסדנא תכלול גם מפגשים מונחים בקבוצות קטנות בהם נתרגל באופן מעשי חלק מהחומר הנלמד בשיעורים, בדגש על סימולציות של מצבים אפשריים במהלך השירות הצבאי, וכן לימוד מקורות מעולם החסידות שיאפשרו שיח פתוח והבעה עצמית במסגרת מכילה. הסדנא תועבר בתיאום מלא עם הישיבה בה היא תתקיים, תוך התחשבות במאפיינים החינוכיים שלה ובהרכב האנושי הייחודי של משתתפי כל קבוצה.
כ
כ
הקמת חבורות לעבודת ה'
משה ולדמן, בוגר מחזור ב
כ
כ
פלטפורמה ללימוד משותף באינטרנט
אלעד וייטמן, בוגר מחזור ג
הפרויקט מבקש להציע תכנים מעמיקים ורלוונטיים באמצעות האינטרנט על אפשרויותיו השונות. אתר הפרויקט יהווה פלטפורמה עיונית אך אקטואלית, מתוך רצון לעורר את ההתקדמות הרוחנית ולהעמיק את השיח בחברה הישראלית והיהודית.
עד כה נעשו מספר ניסיונות ממשק עם פרויקטים קיימים, ונבחנו האופציות השונות מתוך המגוון הרחב שקיים היום בתחום. בהמשך מתוכננים מספר סדרות של סרטונים קצרים בנושאים אקוטיים ורלוונטיים, שיהוו פתח להמשך התפתחות הפרויקט.
לפרטים ולשיתופי פעולה, מוזמנים לפנות למייל eladweit@gmail.com
כ
כ
דרך נפש: פיתוח שפה נפשית למדריכי פנימיות
אלעד שרייר, בוגר מחזור ג
הנפש סוערת, וטוב שכך; אך ללא הבנה ומילים שבאמצעותם נפרש לעצמנו את המתרחש בנו, כל טלטלה יכולה להתפרש כאיום. מודעות ושפה לעולם הפנימי יכולים לאפשר לנו לחיות את הסערות שבחיים ממקום מצמיח ובונה, ועם פחות חשש שהטלטלות יביאו למשברים. הפרויקט יציע סדנא שבאמצעותה אלווה ואעבד את עבודת ההדרכה של מדריכי פנימיות, כדי להעניק להם שפה וכלים להצפה ועיסוק בעולמם הפנימי של בני הנוער איתם הם באים במגע, אשר מצויים בגיל ההתבגרות בריחוק מהמרחב המשפחתי והביתי היציב והאוהב.
בסדנא נתבונן בעולמנו הפנימי ונלמד עליו, ומתוכו נפתח שפה המאפשרת תקשורת משמעותית עם תלמידינו. נעבד את חוויות ההדרכה, ונלמד כלים להעמקת משמעותו של המדריך בעולמו של הנער.
הפרויקט נמצא כעת בתהליך של בנייה וכתיבה, לאחר שלב לימוד ומפגש עם עבודת המדריך במספר מוסדות לימוד ועם מגוון אנשי חינוך. פיילוט ראשון לסדנא צפוי בתחילת שנת תשע"ח. לפרטים ויצירת קשר: 0502240447.
ע
ע
מועדון ציור לגברים חרדיים
גיל-עד שטרן, בוגר מחזור ג
מטרת הפרויקט לספק קורת גג עבור אמנים חרדיים בכל דרגות ההתמקצעות, שתהווה עבורם מקום התוועדות לדיון והחלפת רעיונות בתחומי הציור עם אמנים וותיקים, מורים ומרצים. המועדון יעניק חשיפה לאמנים המבקשים להתפרסם ולהתפרנס, ויהווה אבן שואבת לאמנים מתחילים, המתקשים למצוא חברים לדרכם החדשה בעולם החרדי.
במועדון תתקיים פעילות קבועה של הוראת ציור על ידי מורים מן השורה הראשונה. בנוסף לכך, תתקיימנה הרצאות העשרה בתחומי מסורת האמנות, תוך התחשבות בגינוני הצניעות והמוסר המקובלים בציבור זה.
מטרה מרכזית נוספת של המועדון היא להוות חלל עבודה מסובסד עבור האמנים, שיוכלו בדמי חברות סמליים לתרגל בו בעצמם, ללא הנחיה. בחברה החרדית מרובת הילדים כמעט בלתי אפשרי עבור אמן לצייר בביתו, דבר המהווה מחסום טכני בלתי עביר כמעט; סטודיו שיתופי הוא הפתרון למכשול זה.
ג
ג
"יפתח": מדרשת טיולים ציונית חדשה
גברי אסולין, בוגר מחזור ג